TSDR dari Ahmad: RM200 dibazirkan pada perkara sia-sia

Klien: rakan sekerja
Orang sekeliling klien: 1. supervisor
2. non-executive
Masalah:
1. hubungan yang renggang
2. menyebar berita tak tepat
https://scontent-ort2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.1997-6/851557_369239266556155_759568595_n.png?_nc_ad=z-m&_nc_cid=0&oh=557fb26a3950519bda159df1f43bd7b5&oe=5B1451DC

ISI
Isi Tadabbur :

TSDR
Tell: RM200 dibazirkan pada perkara sia-sia
Show: Setiap orang membazirkan 20 min setiap kali membaca Whataspp
Do: Kapten Alpha telah mati dibunuh Kapten Merah. sila berundur ke Markas Beta
Review: 1. Ingat – Allah akan beri azab yang hina
2. Tak perlu untuk bersekongkol menyebarkan perkara-perkara yang kita tak ada pengtahuan
3. Jelas, boleh menyesatkan atau melailaikan orang lain dan kita akan diazab
4. Latih diri untuk beristighfar untuk perkara-perkara begini

Advertisements

TSDR dari Wan: Dendam kesumat

Klien: umum
Orang sekeliling klien: staff dan kawan2
Masalah:
hubungan yang tidak baik dengan kumpulan lain
tidak mahukan perdamaian

ISI
Isi Tadabbur : 1. hikmah yg diberikan kpd luqman sangat besar dan mulia
2. mengapa Allah menyuruh Luqman utk bersyukur selepas memberinya hikmah

TSDR
Tell: ini ada lah modul dan memerlukan sedikit tenaga utk melaksanakan program itu
Show: ayat 9 surah huujurat menyeru kepada semua orang beriman utk melakukan islah ketika berlakunya pertelingkahan antara mereka
Do: bahagi kpd dua kumpulan utk 2 kampung yang berbeza dan jlnkan 3 peringkat:
1. setiap penduduk kampung bekerjasama utk membangunkan kampung masing2
2. berita tentang hasil usaha mereka musnah dan mengadakan bukti2 bahawa kampung yg lain menyerang hasil mereka
3. membuktikan bahawa kemusnahan itu datang dari kampung yang berlainan
4. selesaikan pertelingkahan yang berlaku
Review: masalah pasti akan timbul, tetapi bukan manusia yang menghukum,
adil dengan setiap tindakan

TSDR dari Adam: ALLAH BERSAMA KALIAN!

Klien: tentera
Orang sekeliling klien: keluarga dan org atasan
Masalah:
1. tiada pengetahuan bagaimana mengaitkan alquran dengan kerja murni mereka
2. sedih dan down tinggalkan keluarga
1. tidak ada masa bersama keluarga
2. keras dan strict tanpa relate dgn al-quran.

ISI
Isi Tadabbur : 1. terdappat manusia yang meremehkan alquran melalui perbuatan dan cara fikir.
2. mereka tidak memahami alquran tetapi tidak berusaha untuk faham dan terpengaruh dgn tekanan dunia yg lain
3. amaran allah

TSDR
Tell: kerja kalian dan galakkan dalam alquran serta analogi bertepatan dgn situasi
Show: situasi sejarah dizaman nabi berkaitan perang dan menjaga negara serta agama sentiasa menjadi highlight, pujian dan sambutan dalam kalangan ahli dunia, langit dan akhirat
Do: analogi lidi, paku, sistem anggota badan
Review: ingatlah bahawa sekecil2 perkara pon allah pelihara dan bg ganjaran apatah lg kerja anda berkaitan menjaga agama dan negara

TSDR dari Mohd: Banyak Syukur Banyak Masa Banyak Tenang (BSBMBT)

Klien: Golongan bapa
Orang sekeliling klien: 1. Ibu
2. Anak-anak
Masalah:
1. Tak appreciate result periksa anak-anak kalau teruk.

2. Kurang spend masa dengan anak-anak yang ingin bermesra atau nak tanya apa-apa. Selalu jawab penat, sibuk, lepas tu asyik tengok hp sahaja berbanding anak-anak
1. Ibu-Ibu juga terlalu sibuk urus rumah tangga, tak sempat luang masa dengan anak-anak
2. Anak-anak-Tidak cukup matang untuk memahami masalah ibu bapa. Kadangkala tak mendengar kata, suka dengar kata kawan-kawan dari ibu bapa sendiri

ISI
Isi Tadabbur : 1. Allah dan tenteranya memberi hikmah kepada Luqman, dan dia diperintahkan untuk bersyukur kepada Allah
2. Siapa yang bersyukur, maka dia sebenarnya bersyukur untuk dirinya sendirinya
3. Siapa yang kufur, sesungguhnya Allah Maha Kaya, Maha Terpuji

TSDR
Tell: Tanya khabar dahulu. Alhamdulillah kita dah dipilih Allah untuk berada dalam program ini, yakni BSBMBT (Banyak Syukur Banyak Masa Banyak Tenang) Ajak peserta bersama-sama baca Surah Luqman Ayat 12 (31:12) dan baca terjemahan
Show: 1. Cerita tentang content dalam bahagian relevant tadi
-dalam Surah Luqman tadi Allah beritahu kalau kita syukur, Syukur tu adalah untuk diri kita sendiri. Reflect syukur itu ialah kita lebih tenang
Do: Minta peserta berbincang seminit tentang situasi dalam bahagian R dan E. Minta feedback selepas itu
Review: Lagi banyak kita syukur, lagi banyak masa yang kita dapat, lagi banyak tenang yang bakal kita peroleh I, insyaAllah

TSDR dari Rafidah: Firaunkah Kita?

Klien: Ketua Bahagian /Seksyen
Orang sekeliling klien: 1. pegawai pengurusan
2. pegawai sokongan
Masalah:
1. Orang bawahan yang tak dengar arahan
2. Tidak mendapat sokongan setiap penambahbaikan yang dibuat
1. Pegawai Pengurusan
– terlalu demand
– arahan saat akhir, output nk cepat

2. Pegawai Sokongan
– menolak penambahbaikan
– insecurity

ISI
Isi Tadabbur : 1. Allah SWT memberi hikmah (kebijaksanaan) kepada Luqman untuk bersyukur kepada Allah SWT.

2. Manfaat syukur kepada Allah adalah untuk diri sendiri (orang yang bersyukur)

3. Allah SWT menegaskan sifatNya Yang Maha Kaya lagi Maha Terpuji yang tidak dipengaruhi oleh orang yang kufur

TSDR
Tell: Siapa tak kenal Firaun? Siapa pernah jumpa Firaun?
Show: Cerita Hang Tuah, Hang Jebat
Do: listkan sifat Hang Tuah dan Hang Jebat
Review: team yg best, sentiasa berkerjasama seterusnya mewujudkan tempat kerja yg harmoni

QTT dari Aimi: Lebih daripada sekadar “Syei-syei”(terima kasih)

Berikut ialah manuskrip dari Aimi

Klien: Rakan sekerja
Siapa terlibat di sekitar klien: Mck cleaner- Kurang teliti dengan kebersihan menurut Islam yang sebenar.
Masa cadangan: 1 jam

Cadangan ayat: Dan sesungguhnya telah Kami berikan hikmat kepada Luqman, yaitu: “Bersyukurlah kepada Allah. Dan barangsiapa yang bersyukur (kepada Allah), maka sesungguhnya ia bersyukur untuk dirinya sendiri; dan barangsiapa yang tidak bersyukur, maka sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Terpuji”. (21:12)
Cadangan tajuk: Lebih daripada sekadar “Syei-syei”(terima kasih)
Cadangan tahap tadabbur: L6

Pengenalan
Baca Quran Biasa

Isi
R: 1. Menjaga mulut atau berfikir sebelum bercakap.
2. Memaknai setiap perkara yang dimiliki

Masalah yang disenaraikan:
– 1. Suka merungut. 2. Tidak pandai berterima kasih
– Mck cleaner- Kurang teliti dengan kebersihan menurut Islam yang sebenar.

E: Kisah orang yang tidak dapat buang air kecil 2@3 hari. Kisah orang yang tidak dapat sakit seluruh tubuh akibat tidak dapat membuang angin dlam badan

W: BATIL: Tidak melihat sesuatu yang dimiliki suatu nikmat. HAQ: Menghargai walau sekecl-kecil nikmat yang Allah kurniakan

Cadangan isi tadabbur: Ar-Rahman : 16 – Nikmat Tuhan yang mana yang telah kita dustakan? Ibrahim: 17 – Jika kita bersyukur, Allah akan tambahkan lagi. An-Nahl: 8 – Nikmat Tuhan tidak terhitung

Kesimpulan
Doakan kita termasuk daripada kalangan orang bersyukur. Kenapa? Kisah Saidina Umar dengar sahabat berdoa di kaabah. Al-A’raaf:10 (….”Amat sedikitlah kamu bersyukur”). Ya Allah, jadilkan kami termasuk daripada hambamu yang bersyukur.

TSDR dari Fazrul: Bye-Bye Malas

Klien: Pelajar sekolah men
Orang sekeliling klien: Guru dan rakan mereka
Masalah:
Malas belajar
Guru suka pelajar rajin, tak nak attend pelajar malas.

ISI
Isi Tadabbur : xx

TSDR
Tell: Malas ini salah satu penyakit di mana-mana sahaja. Say apun sedang malas sekarang. Siapa yang tidak pernah malas?
Show: Psikolog malas – fitri
Sociology – apa yang berlaku pada orang malas
Do: Vision Board 10 tahun dari skrg
Review: Bila dah ada vision, apa jadi pada semangat?
Bila dah catat dan tengok selalu, apa jadi pada malas?